Van de voorzitter: sportief 2021 gewenst!

Tussen de feestdagen door werk ik vaak aan een (korte, maar dat is ook nu mislukt) speech om tijdens de drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst in onze kantine met jullie te delen. Hierin zijn onze jubilea verwerkt, heten we nieuwe sponsors welkom en is er meestal nieuws over de hoofdtrainer voor het nieuwe seizoen. Vorig én dit seizoen is alles anders, dus vandaar dat mijn wensen voor het nieuwe jaar nu zwart-op-wit staan en ik ze helaas niet persoonlijk kan vertellen.

Er is al zoveel gezegd en geschreven over de maatregelen, aanpassingen en de bijzondere tijd waar we in zitten, daar ga ik niet nog een keer over beginnen. Ook over een herstart van het seizoen of wanneer er versoepelingen komen ga ik kort zijn: geen idee.

Wat dan wel? Nou, Con Zelo is bezig aan haar 90-jarig bestaan, nadat zij in 1931 is opgericht. In ‘seizoen’ 1931-1932 (echte competities werden toen nog maar nét gevormd) speelde men in het wit-zwart en eindigde de ploeg als zesde (van zeven ploegen) in de 3e klasse van de DHVB-competitie. Alleen Geel-Zwart uit ’t Zand eindigde achter Con Zelo. (Bron: Een gejuich davert langs de velden, Wilbert Korevaar, 2020).

Wat een mooie gelijkenis met 2020-2021, waarin Con Zelo voor het eerst in haar bestaan “weer” in de 3e klasse uitkomt. Na de stopzetting van de competitie op papier geregeld, maar niet minder verdiend en daardoor zeker in aanmerking komende voor een plek in dit verhaal. Dit had uitbundig gevierd moeten worden, evenals het aanstaande jubileum.

Maar dat jubileum, daar gaan we wél voor. De jubileumcommissie (Cyril Schuyt, Lynn Veldman, Jeanine Bruin, Dirk Bruin (Smurf) en Roel Smit) zijn druk bezig met de voorbereidingen en daar gaan we binnenkort zeker veel van zien én horen. Houd onze media in de gaten, want in aanloop naar het jubileumweekend staat er al veel op de planning. En dat jubileumweekend staat natuurlijk al in de agenda: 17/18 april 2021.

Er is dit jaar één jubilaris in de vereniging en zeker iemand die geen introductie behoeft. Bijna de hele vereniging heeft al onder zijn leiding gevoetbald en velen hebben het rood-zwarte tenue met hem gedeeld als teamgenoot. Dit gaat natuurlijk over Ruud Bakker, 50 jaar lid van Con Zelo en thans voetballer in Con Zelo 35+ 1. Daarnaast scheidsrechter (tot wel vier (!) wedstrijden per weekend) en daarmee veelvuldig te zien op onze velden. En ook jaren als jeugdleider en bestuurslid vrijwillig actief voor de vereniging.
De achterbuurman van Sportpark de Groet (slootje over en je bent er) zal zelden een jaarvergadering overslaan en toont zich altijd betrokken bij het wel en wee van de vereniging. Ruud, mooi dat je zo lang al aan Con Zelo bent verbonden en we hopen je nog vele jaren in rood-zwart én zwart te zien bij de club.

Ook was in 2019 al een bijzonder lid van onze vereniging aan zijn jubileum toe, maar juist bij onze oud-secretaris hebben we als bestuur even verkeerd op de lijst gekeken. Daarom heeft Piet Houtenbos alsnog zijn onderscheiding behorende bij het 60-jarig lidmaatschap mogen ontvangen, uit handen van onze secretaris Rob de Leeuw en ondergetekende.

Dit seizoen heetten we oud-hoofdtrainer Ivo Rohling terug bij de vereniging, die na zijn successen bij VIOS-W weer bij Con Zelo aan het roer kwam en onze kennismaking in de 3e klasse in goede banen moest leiden. Als opvolger van Bas IJsselstijn heeft ons bestuurslid technische zaken Jan Vennink in Ivo een meer dan capabele trainer weten te vinden. Na wat wisselende resultaten in de bekerwedstrijden en nipte verliespartijen in de competitie (ik tel de off-day tegen VVS ’46 even niet mee) zijn er op papier weinig resultaten geboekt. Ivo’s werkwijze en inzet worden daarentegen wel erg goed ontvangen, zowel bij de spelersgroep als bij het bestuur, waardoor ik blij ben dat ik bekend mag maken dat Ivo ook in 2021-2022 hoofdtrainer van Con Zelo is.

Ivo Rohling blijft bij Con Zelo

Bij onze jeugdafdeling zijn we nu al een paar jaar aan de slag met een HJO (Hoofd Jeugd Opleidingen), sinds dit seizoen aangevuld met een TJC (Technisch Jeugd Coördinator). Hiervoor hebben we met Pieter de Graaf en Jordy Onkenhout twee mannen uit de eigen vereniging mét de nodige ervaring weten vast te leggen, die onze jeugdtrainers en coaches gevraagd en ongevraagd helpen de jeugdopleiding te ontwikkelen. Klinkt allemaal heel professioneel en dat is het ook wel, maar het belangrijkste is dat er op een kwalitatief goede manier en met veel plezier getraind wordt. Dat, samen met de inzet van Jacco Zutt, Natas Veldman en Frank van Polen als bestuursleden die verantwoordelijk zijn voor de verschillende jeugdcategorieën, zorgt ervoor dat we onze jeugd zo goed, leuk en veel mogelijk kunnen laten voetballen.

Op de jaarvergadering in oktober is Edgar van Arnhem afgetreden als bestuurslid en wedstrijdsecretaris. Na deze functie acht jaar lang met verve vervuld te hebben, besloot hij weer tijd vrij te willen maken voor andere dingen en dat is natuurlijk helemaal prima. Ik vind het niet passend om op papier afscheid te nemen, dus daar gaan we bij een andere (fysieke) gelegenheid nog bij stilstaan. Gelukkig heeft Edgar aangeboden om dit seizoen nog als wedstrijdsecretaris af te maken, zodat we in alle rust op zoek kunnen naar een nieuw bestuurslid en wedstrijdsecretaris. Edgar, bedankt voor je inzet en we zien jou natuurlijk nog zeker terug binnen en/of langs de lijnen.

Onze nieuwe tak van sport: de opstart van het zaalvoetbal onder de vlag van Con Zelo in het schitterende Sportpodium Waarland. Met dank aan Rob Bruin, Paul Bakker en ons nieuwe bestuurslid Roel Smit zijn er zes mooie zaalvoetbalteams gevormd, die tot nu toe natuurlijk veel te kort hebben mogen schitteren in de nieuwe sporthal. Toch is dit weer een hele mooie toevoeging aan de vereniging, die helemaal past bij Con Zelo en meteen aanvoelde als een warme jas. Ik kijk er nu alweer naar uit om (als toeschouwer of scheidsrechter) bij deze wedstrijden te mogen zijn.

Het was geen makkelijk jaar, maar met de inzet van iedereen die Con Zelo een warm hart toedraagt ben ik blij dat we flexibiliteit en veerkracht hebben getoond. Hierdoor hebben we voornamelijk de jeugd toch nog veel kunnen laten voetballen, bijvoorbeeld in de nieuwe Nations League en op de extra trainingen op zaterdagochtend. En ook financieel is de club gezond, waar onze penningmeester Cyril Schuyt natuurlijk een groot aandeel in heeft, maar dat komt vooral door de steun van onze sponsors en leden.

Er is veel gebeurd en er is nog veel meer gedaan dan wat ik nu heb kunnen beschrijven, voor en achter de schermen. Daar wil ik al onze leden, vrijwilligers en supporters enorm voor bedanken, zonder jullie inzet had Con Zelo er niet zo goed voor gestaan als ze nu doet. Al 90 jaar de basis voor voetballend Waarland, met een brede steun in het dorp en een betrokkenheid die zijn weerga niet kent. En dat geeft me alle vertrouwen dat Con Zelo nog moeiteloos jaren mee kan.

Ik wens iedereen, mede namens de rest van het bestuur (Cyril, Natas, Rob, Jan, Jacco, Frank en Roel), een heel mooi en sportief 2021!

Erwin Dam
Voorzitter vv Con Zelo