post

Con Zelo vergeet zichzelf te belonen tegen Westfriezen

Op papier kwam één van de sterkste tegenstanders van Con Zelo naar Waarland, de nummer twee van de 3e klasse A van vorig seizoen: Westfriezen. Daar was echter weinig van terug te zien op Sportpark de Groet, onder toeziend oog van een stralende zon en een flink aantal toeschouwers.

Con Zelo was namelijk niet onder de indruk van de gele brigade die al jaren op een hoger niveau acteert. Sterker nog: de eerste 20 minuten was het de ploeg van Ivo Rohling die de kansen kreeg om de score te openen en moesten de bezoekers toestaan dat de Waarlanders het spel maakten.

Het eerste applaus van de wedstrijd was niet voor een kans of een doelpunt, maar voor Ralph Smit, die in de 21e minuut na een rush langs de gehele linkerkant van het veld en waarbij het meerdere tegenstander te snel af was, een hoekschop over hield. Deze leverde helaas niets op, net als een schot van Jim Langendijk in de 26e minuut op aangeven van Sander Houtenbos, die door de doelman van Westfriezen kon worden gekeerd.

Mocht Con Zelo doelman Chris Borst eens niet beschikbaar zijn, dan hebben we deze zondag zijn stand-in gezien… In de 28e minuut dreigde Westfriezen de score te openen, ware het niet dat verdediger/middenvelder/allrounder (en nu dus ook keeper) Stef Smit de bal sierlijk uit het doel dook. In een opwelling sloeg hij de bal naast het doel, waardoor de uitstekend leidende scheidsrechter Oughris niets anders kon doen dan de bal op 11 meter leggen en na een korte, duidelijke uitleg Stef naar de kleedkamer moest dirigeren. De strafschop werd feilloos binnen geschoten, met een achterstand én ondertal voor Con Zelo tot gevolg.
Het leed werd twee minuten later nog iets groter, toen aanvaller Geert de Graaf niet verder kon met een hamstringblessure en moest worden vervangen door de (nog steeds herstellende) Niels Leegwater. Een eerste wissel al zo vroeg in de wedstrijd, een achterstand en een man minder, het leek een erg lastige klus te worden deze middag.

Toch lukte het Con Zelo om de toegenomen druk van Westfriezen te weerstaan en ze niet écht in hun spel te laten komen. Met hard werk achterin en op het middenveld werden de bezoekers op afstand gehouden, waardoor echt grote kansen op een grotere voorsprong uitbleven. Er groeide vertrouwen in een stunt onder de rood-zwarten, evenals op het zonnige terras. Langzaam maar zeker kantelde de wedstrijd en kwam de thuisploeg richting het vijandelijke doel, met als hoogtepunt een grote kans halverwege de tweede helft. Met twee man wist Con Zelo door te breken en alleen voor de doelman te komen, maar de afronding en de rebound kwamen tot ontsteltenis van alle Waarlanders niet tot de gelijkmaker. De toon was echter gezet: met tien man viel er nog wat te halen deze middag, de laatste 20 minuten moest het nog gebeuren.

Kansen voor Westfriezen waren schaars, en de ijver van Con Zelo nam steeds meer toe. Met de twee overgebleven wissels (Nijs Bakker voor Jim Langendijk en Joep Blankendaal voor Roel Smit) werd er nog wat vers bloed in de ploeg gebracht en kon de jacht op in ieder geval een punt in deze confrontatie beginnen. De druk van Con Zelo nam toe en er werden met goed spel kansen gecreëerd. Toch moest in de 89e minuut Chris Borst nog even een goede redding brengen om zicht op de gelijkmaker te houden, die uit de tegenaanval letterlijk in de lucht hing. Een goede doorbraak aan de linkerkant leverde een vrije schop op, die door Sander Houtenbos in de doelmond werd geslingerd. Op het laatste moment bracht een verdedigend hoofd redding voor de bezoekers en ook uit de daaropvolgende hoekschop kwam geen kans meer, waarna scheidsrechter Oughris een einde maakte aan deze debuutwedstrijd in de 3e klasse.

Con Zelo heeft laten zien dat het niet onder doet voor een gevestigde tegenstander in deze competitie, deed zichzelf zelfs wat tekort, en kan met vertrouwen het vervolg tegemoet zien. In dat vervolg treffen ze eerst De Blokkers en FC Medemblik in uitwedstrijden, alvorens op 11 oktober weer thuis aan te treden. Dan is VVS ’46 de tegenstander.