post

Puntertje levert Con Zelo drie punten én koppositie op

Na 94 minuten voetbal op een vol Sportpark de Groet mag Con Zelo zich weer koploper noemen in de 4e klasse A. Directe concurrent FC Medemblik werd met 3-2 verslagen.

Vooraf was de wedstrijdbespreking kort: voor deze wedstrijd hoefde de hoofdtrainer Bas IJsselstijn de mannen niet te motiveren. En dat bleek, want direct vanaf de aftrap beten de Waarlanders zich vast in de technisch sterke opponent. De openingsfase was daardoor gelijkwaardig en aantrekkelijk, met een geweldige inzet van beide ploegen.

De eerste echte kans voor Con Zelo kwam in de 13e minuut uit een vloeiende aanval over rechts, die uiteindelijk links van het vijandelijke doel bij Nijs Bakker terecht kwam. Deze kwam echter niet verder dan een rollertje en werd een prooi voor de uitstekende doelman van de bezoekers. Drie minuten later volgde de eerste kans voor FC Medemblik en dat toonde direct waarom ze bovenaan stonden in de competitie: zeer effectief verzilverden ze de ruimte die de Waarlandse defensie liet liggen, zodat Joey Barendse de 0-1 onder Chris Borst door kon schieten.

Con Zelo liet zich door deze achterstand niet van de wijs brengen en bleef vechten voor elke meter. Soms moest tot vervelens toe de scheidsrechter de duels affluiten, waardoor continu het tempo uit de wedstrijd werd gehaald. Dit deed de leidsman weliswaar aan twee kanten, maar het kwam de wedstrijd niet ten goede en hier en daar liet hij dan weer onbegrijpelijk door voetballen. Vooral Sander Houtenbos had een zware wedstrijd, hij werd bij iedere balaanname in de rug gelopen. Misschien had hij daardoor wat krediet opgebouwd bij de scheidsrechter, want bij een tackle op de bal in de 28e minuut ging Sander vrij gretig naar de grond. De scheidsrechter beloonde dit met een strafschop, die door Ralph Smit onberispelijk binnen werd geschoten en de terechte 1-1 op het scorebord bracht.

De hoekschoppen van Con Zelo waren deze zondag een wapen van de Waarlanders. In de 37e minuut kopte Mike Dekker de bal nog net naast de goal, in de 42e minuut werd dat huzarenstukje nog eens uitgevoerd en was het wél raak. Overtuigend kopte Mike de strakke corner in de korte hoek, waarna het goed was dat de scheidsrechter op de doellijn stond. Hij constateerde dat de bal helemaal over de doellijn was geweest, ondanks de heftige protesten van de Medemblikse equipe. De 2-1 stond en daarmee ging Con Zelo met een uitstekend gevoel de rust in.

De intenties van de bezoekers waren in de tweede helft vanaf het begin duidelijk: druk zetten, het spel domineren en snel scoren. Dat lukte al in de 47e minuut, toen Robert Zwaan van dichtbij de soepele aanval van FC Medemblik mocht afronden. De gelijkmaker leek de ploeg van Bas even van haar stuk te brengen en de openingsfase van het tweede bedrijf werd inderdaad gedomineerd door de Medemblikse FC. In de 54e minuut ontsnapte Con Zelo aan een nieuwe achterstand, toen een vloeiende aanval net naast het doel van Chris caramboleerde. Twee minuten later drong Con Zelo dan eindelijk weer aan met een grote kans voor Niels Leegwater. Helaas trof hij de doelman van FC Medemblik, die attent op de één-op-één situatie reageerde. Na een uur spelen volgde de eerste wissel van Bas, die Geert de Graaf inbracht voor Nijs Bakker. Tien minuten later verliet Max Wit het veld ten favoure van Jim Langendijk. En vlak na die tweede wissel betaalden deze wijzigingen zich uit: na een scrimmage in het strafschopgebied van de bezoekers was Geert de Graaf het snelst terug op de been om de winnende goal binnen te punteren.

Kenners wisten later te vertellen dat hier vroeger in de Waarlandse jeugdopleiding op getraind werd, misschien moeten we dat er weer in brengen? Hoe dan ook: de 3-2 stond een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd op het bord en Con Zelo leek op weg naar een mokerslag voor de bezoekers. De druk van Con Zelo bleef er vol op staan en kansen werden FC Medemblik niet meer gegund. De ingevallen Jim Langendijk had in de 76e minuut de 4-2 op zijn schoen na een voorzet van Niels Leegwater, maar zijn schot verdween hoog over. De enige keer dat FC Medemblik nog gevaarlijk leek te worden, was Chris Borst een letterlijke sta-in-de-weg. Een doorgebroken aanvaller snelde achter een hoge bal aan, die door Chris werd weggekopt. Hierna botste de aanvaller hard tegen Chris aan, die beter op de been bleef dan zijn opponent. Gelukkig schatte de scheidsrechter deze situatie goed in en volgde er geen sanctie, je maakt in deze klasse wel eens anders mee.

Na dit laatste wapenfeit telde de leidsman nog een minuut of vier blessuretijd bij, waarna zijn verlossende eindsignaal volgde en het zeker was: Con Zelo was de sterkste in het rechtstreekse duel om de koppositie en is nu dus weer de trotse lijstaanvoerder in de 4e klasse A.


Zondag staat de volgende top-vier ploeg op het programma als we op bezoek gaan bij fusieclub Schagen United. Ook dat mag als kraker worden bestempeld, dus we hopen op een grote supportersschare op Sportpark Groenoord aankomende zondag om 14.00 uur.