post

Ook VZV aan zegekar gebonden: 2-0 in derby

Het was een regenachtige, koude zondag en het spel was niet hartverwarmend, maar het resultaat bood reden voor feest in de kantine: de buren van VZV werden in de derby met 2-0 verslagen en dit bracht de ploeg van Bas IJsselstijn op 9 punten uit drie wedstrijden. Voor de ‘grote’ wedstrijd uit gingen de jongste leden van beide clubs de strijd al met elkaar aan, op het hoofdveld van Sportpark de Groet. Zestien trappelende talenten van de O7 teams van Con Zelo en VZV (plus hun ouders) trotseerden de regen en speelden tussen de warming-up van de eerste elftallen hun wedstrijd. Na afloop werden zij in de bomvolle kantine getrakteerd op limonade en patat, maar niet voordat ze als spelersescorte mee het veld op mochten bij de opkomst van de eerste elftallen.

Want daar ging het vervolgens natuurlijk om: de clash tussen Waarland en ’t Veld, die een seizoen lang van de kaart was geweest. Met een grandioze start van het seizoen tegen ploegen die weinig tegenstand boden (Callantsoog en De Koog) was dit natuurlijk een wedstrijd op zich, waarbij geen van beide ploegen voor elkaar onder wilden doen. Dit kwam het voetbal niet ten goede; het werd een rommelige wedstrijd die Con Zelo maar moeilijk onder controle kreeg. Achterin was er genoeg ruimte om de bal rond te laten gaan, maar eenmaal op de helft van VZV werd het een fel gevecht om elke bal. Grote kansen waren er in de eerste helft dan ook weinig, mede door goed keeperswerk van de goalie van de Veldtemers. In de 17e minuut raakte deze even de grip op de bal kwijt, maar de toegesnelde Nijs Bakker schrok zelf van de buitenkans die hij kreeg en schoot pardoes de bal naast het lege doel. Verder kreeg Jordy Onkenhout een goed uitgespeelde kans in de 23e minuut, maar verder kwam Con Zelo niet dichter bij het doel dan wat schoten uit de tweede lijn.

VZV had in de eerste helft weinig in te brengen, maar kreeg na de rust in de 50e minuut zowaar een kans. Gelukkig was de afronding slordig en wist een
achterstand voorkomen te worden, waarna Bas in de 54e minuut met een
dubbele wissel ingreep. Geert de Graaf en Max Wit kwam in het veld voor Jan Doodeman en Nijs Bakker, en dit zorgde (samen met de geblesseerde uitvallers bij VZV) voor een ander spelbeeld. Er kwam iets meer rust in de Waarlandse opbouw, waardoor er grotere kansen kwamen. Dit resulteerde in de 1-0 van net ingevallen Geert, maar het laatste zetje was van topscorer Niels Leegwater (goal nummer acht dit seizoen). De ban was gebroken en Con Zelo oogde frisser richting de slotfase van de wedstrijd. De pegel van Sander Houtenbos in de 70e minuut die de 2-0 op het scorebord zette was de bevestiging van het ontstane overwicht. Toen scheidsrechter Dingerdis het eindsignaal ten gehore bracht was eenieder het er dan ook over eens dat Con Zelo de terechte winnaar was, maar dat het spel een typisch derbygehalte had gehad.

Zondag treedt Con Zelo 1 aan in Middenmeer, tegen Flevo. Ook zij leden dit
seizoen nog geen puntverlies, maar hebben een wedstrijd minder gespeeld en staan daardoor op de vierde plaats. Flevo was vrij in de eerste speelronde, waarna ze thuis wonnen van Texel ’94 (2-1) en uit met 1-7 duidelijk sterker waren dan Callantsoog. Vorig seizoen won Con Zelo beide wedstrijden van Flevo, met een 4-0 thuisoverwinning in september en 0-2 in de uitwedstrijd in februari. Maar resultaten uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst, dus aankomende zondag wellicht toch een eerste echte krachtmeting in deze klasse. Hopelijk ook weer met onze trouwe supportersschare present, zoals we van de Waarlanders gewend zijn.